Bilder på Kempevallens/Kempehallens utveckling genom åren
1) Hörnett, 1927
Fotbollsplanen är synlig i övre vänstra hörnet. Den kommande placeringen för isbanan på Kempevallen, version I är utmärkt med pil från 1. Placeringen för Kempevallen, version II, och Kempehallen med pil från 2.
2) Kempevallen, 1935
Den 28 juli 1935 nyinvigdes klubbens idrottsplats under namnet "Kempevallen", med direktör Carl Kempe på plats. Det är oklart hur länge denna pampiga port till fotbolls-/bandyplanen fanns kvar, men med stor sannolikhet vandrade Einar Lundell genom just denna port, när han i februari 1938 skulle leda den första ishockeyträningen för Alfredshem på bandyplanen.
3) "Sandgropa", mitten av 1930-talet
Grop of dreams.
4) Investeringar i upplevelseindustrin, hösten 1956
Det snabbt ökande publikintresset i mitten av 50-talet ledde till att de första riktiga läktarstrukturerna tvingades fram.
5) Rinken flyttas ner i "gropen", sommaren 1958
Fr.v. håller Lars Larsson, Erik Eriksson, Rune Sjögren samt Sven-Olof Sandberg i ritningen för det som skulle komma.
Den vackra översiktsbilden i en tydligare version, klicka på den för att förstora.
- Solsken, 30 grader varmt och du får vara med och bygga Sveriges viktigaste ståplatsläktare, födelseplats för sådana vitt skilda ramsor som "Vita äng", "Hallin, Hallin - ditt..." (nåja) och "Hasse Jonsson - han är så snygg" - så upp med hakan! Va-sa? Du vill se på Pelé och Nacka på TV? Äh, den ene har minst 20 år kvar av karriären och den andre kan du säkert gå och se i form av en staty någon dag, ändåså...Bilderna under rubrik #3 och 4 samt den sista under 5 är alla publicerade i jubileumsskriften "Ångermanlands Ishockeyförbund 50 år" De två övriga bilderna kommer från jubileumsskriften MoDo AIK 50 år samt MoDos personaltidning "Insikt" i decembernumret 1958.
6) Flygbild över Kempevallens idrottsplats, sommar/höst 1961
Isovalen med tillhörande hästskoläktare syns till vänster, en för samtiden mycket påkostad arena för ett hockeylag från en norrländsk kuststad. Fenomenet i sig, med ambitiösa arenasatsningar för Alfredshem/MoDo är alltså inget nytt, snarare är det en röd tråd i föreningens historia. Ännu större investeringar väntade i kulisserna för föreningen efter att man i Huskvarna år 1958 invigt den andra ishallen i Sverige, då den första ishallen som invigts i landet på nästan 20 år. Utvecklingen som skulle följa blev snabb och spridd över hela landet, med över 300 efterföljare i skrivande stund.
Bilden hämtad från jubileumsskriften "Alfredshems Idrottsklubb 40 år"
7) Ritningen som presenterades i flera tidningar under våren 1964
De stora skillnaderna mot idag är ganska uppenbara - MoDohallen byggdes inte förrän 1988, och därmed kunde den ytan användas som parkeringsplats under flera decennier. Inga foajéer fanns i ett inledningsskede, utan de väggar som vi idag handlar korv ur var alltså först tänkta som ytterväggar. Kansli- och omklädningsbyggnaden kompletterades med en andra våning i mitten av 80-talet, men den tjusiga väggen av genomskinligt plastglas bommades tyvärr igen redan 1967. Neonskylten med texten "KEMPEHALLEN" levererades sent på hösten och kom senare att sitta högt upp på samma vägg till början av 90-talet. Anledningen till att den satt där? Jo, därför att denna kortsida var tänkt som huvudsaklig entré, precis som i Moras Smidjegrav. Skylten försvann helt i samma veva som den nuvarande, upplysta, plåtprofilsskylten sattes upp under sommaren 1992.
8) Den färdiga hallen, sommaren 1965
Som vi kan se blev det färdiga resultatet mycket likt ritningen, de enda synliga skillnaderna är huset för kylaggregatet och att neonskylten blev något mindre än på ritningen. Ja, till och med molnen ser ju likadana ut. Klicka på bilden för en större version.
9) Smygpremiär mot IFK Umeå, september 1964
Några dagar innan den riktiga invigningsmatchen spelades en träningsmatch mot blåvita IFK Umeå (IFK-logga i ett björklöv, om det var någon som undrade). Det man lägger märke till vid en första anblick är luftigheten, de eleganta limträbalkarna från Töreboda helt frilagda och kanske även publikens tycke för att dra sig mot mittlinjen. Men tittar man lite närmre så kan man både se en proper korvgubbe i vit rock och spöklika vita dimmoln. Molnen uppstod (fram t.o.m. 1967) på höstarna, när varm och fuktig luft läckte in och mötte den kalla zonen runt isen. Det var detta fenomen som senare kom att leda till inpackningen av plåttaket i en osmidig och oestetisk isolering, vilket i sin tur kom att förstöra en god del av akustiken i hallen.Bilden hämtad från jubileumsskriften "Ångermanlands Ishockeyförbund 50 år"
10) Sista veckan i september, 1964
Dagarna innan invigningsmatchen mot Brynäs. En ståplatshall för 10 000 åskådare, utan isolering. Lägg dessutom märke till "hålen" i taket av genomskinlig plast för ljusinsläpp på dagarna. Ännu en trevlig detalj som försvann i och med isoleringen. Tittar man sedan till vänster i bild så ser man även där ett kraftigt ljusinsläpp, vilket berodde på att halva kortsidesväggen på den gaveln också bestod av genomskinligt plastglas. Idén att använda någon av väggarna för ljusinsläpp på detta sätt var vanlig i de första ishallarna som byggdes på 60- och 70-talet. Jönköping, Timrå och Karlstad m.fl. byggde alla hallar med ljusinsläpp.Bilden hämtad från Nya Norrlands Invigningsspecial, 1964-10-02
11) Om du inte var där så var du fyrkantig
Sådeså.
12) Men ingen mas var där fem år senare (väl?)...
Vid två tillfällen har seniorlag säkrat guldmedaljer i det svenska mästerskapet i ishockey under Kempehallens tak. Den 18 april 1999 vann Brynäs sitt 12:e (och sista?) SM-guld, men på bilden här ovan är det Leksand som säkrat sitt första av hittills fyra SM-guld, den 23 februari 1969. Kontrasterna mellan de båda guldfesterna kan dock inte vara större. Brynäs vann nämligen sitt guld i en femte avgörande finalmatch inför 6 458 huvudsakligen besvikna åskådare, detta medan Leksand vann sitt guld i den sista omgången av det dåvarande 7-matchers-serieformatet som avgjorde SM. 1 705 åskådare tittade på matchen mellan MoDo och Leksand som slutade 1-1, och många stannade sedan kvar och applåderade det faktum som då såg ut som slutet för Brynäs dominans av svensk hockey.Arkitektoniskt är bilden intressant främst p.g.a. att den fastslår att stolarna på långsidorna inte sattes in förrän sommaren 1969, men vill man istället bara använda den som en antites till myten om Kempehallen som ishallarnas svar på Polyfemos så är det självklart fritt fram att göra så...
13) Bildserie från MoDo - Leksand, 1982-11-19
Fina bilder från signaturen "Petey 21", som tar oss med till en svunnen tid. Klicka på bilderna för att förstora och återvända till ett universum med Tommy Sandlin som tränare, MoDo Wings som klack och några väldigt tidiga tvåpinnsflaggor.
14) Interiör, cirka 1983
Intressant bild, speciellt pga de tidiga storbildsskärmarna i taket (projektion) och den gamla resultattavlan, som fortfarande är synlig ovanför JCC-skyltarna. För större version: klicka här.
Foto: Mikael Lundvall
15) MoDo - Leksand under grundserien 1992-93
Generation 1973:s gyllene dagar och en hårt MoDo-sponsrad hall. Dessutom kan man se hur taket höjts ungefär en meter närmast den översta stolsraden. En åtgärd som genomfördes under sommaren 1992 för att göra dessa platser mer attraktiva.
16) Publiktillströmning inför final #5, 1999
Foto: Kamilla Andersson
17) Lilla ståplats "last stand", finalmatch #5, 1999
Foto: Kamilla Andersson
18) Stora ståplats, finalmatch #5, 1999
Foto: Kamilla Andersson
19) Gamla ismaskinen (en Olympia, då)
Foto: Kamilla Andersson
20) Kempehallen, hösten 2001
Foto: Webmaster (analogt, inscannat)
(tredje statsmaktens tillhåll...)
21) Entré, vintern 2001-02
(klicka för större version)
Foto: Rickard Andersson
22) Ny centraldisplay, från stora ståplats hösten 2002
Foto: Webmaster (analogt, inscannat)
23) Mot stora ståplats, hösten 2003
(under J20-match MoDo-HV71)
(klicka för större version, 1024x768)(och på stora ståplats, några minuter senare)
(klicka för större version, 1024x768)Foto: Rickard Andersson
24) Kempehallens första mosaik-tifo
(2003-11-30, mot HV71)
Foto: Rickard Andersson
25) Utsikten du drömde om att ha från din gård, 1939-2006.
Cirka 2004.
Klicka på bilden för större versionFoto: Rickard Andersson
26) Foton från 2004-05 ― på saker som missats dittills
Lilla stå som blev sitt
Tidig Sportbar
Foajé, våren 2005
Foto: Webmaster
27) "Siste man släcker..."
(2004-01-08: Tunga tider, lyset dock inte riktigt släckt ännu)
Foto: Rickard Andersson
28) The end!
Foto: Rickard Andersson