Förtjänstfanor

Tack till Lars Ingels, Leksand - för de flesta av datumen och inspirationen.

Kempehallen      
       

Matchtröja

     
Datum Person Nummer  
1994-04-17 Peter Forsberg

21

 
Motiverades med Forsbergs insatser under slutspelet 1994. Troligen spelade även OS-guldet samma vår in, emotionellt, i beslutet. Händelsen presenterades som en pensionering av tröjnumret, men med bisatsen ”till dess att du kommer hem” av dåvarande ordföranden Tore Erkén. Tröjhissningen genomfördes under hyllningen till laget som precis förlorat SM-finalen mot Malmö i en hård femmatchers-serie. Den riktiga tröjan som hissades i april 1994 ersattes sedermera av något slags målad trätröja. Peter Forsberg skulle komma hem redan under NHL-lockouten, hösten 1994 (då med sin riktiga tröja på sig vid line-up och trätröjan nedhissad innan match), samt vid nästa lockout, hösten 2004. Vid det andra tillfället genomfördes en mer ceremoniell nedhissning av en riktig matchtröja.
       
Förtjänstfanor      
1996-11-10 Nils ”Nicke” Johansson

4

 
MoDos första landslagsman med en utmärkt fysik som ledde till mycket långa byten. En av de viktigaste pusselbitarna i att MoDo kunde etablera sig i högsta serien och ta sina första medaljer i SM, 1970. Här startades MoDos tradition av förtjänstfanor som ej resulterade i samtida pensionering av numret ifråga. Sporadiskt användes nummer 4 av Per-Anton Lundström vid tiden för pensioneringen, nästa mer permanenta innehavare av numret blev Jan Öberg fr.o.m. 1998. Genomfördes under klubbens 75-årsjubileum, innan en match mellan guldlaget från 1979 coachat av Tommy Sandlin och ett lag valt och coachat av ”Kabben” Berglund. Vid samma tillfälle hissades även en minnesfana för klubbens då enda SM-tecken, från 1979.
       
1998-10-01 Carlabel ”Kabben” Berglund

-

 
För insatser som tränare och ledare. Inget nummer på förtjänstfanan, men som spelare uppträdde "Kabben" allt som oftast med nummer 5. Hissades inför en grundseriematch mot Brynäs. ”Kabben” fick senare även en förtjänstfana inne i MoDohallen.
       
Fjällräven Center    
   
Förtjänstfanor  
Datum Person Nummer  
2007-08-12 Nils "Nicke" Johansson & Carlabel "Kabben" Berglund

Förtjänstfanor i ny design hissades för ”Nicke” Johansson och ”Kabben” Berglund.

       
2008-11-17 Magnus Wernblom

9

 
Förtjänstfana för en klubbens tydligaste ikoner, och största målskytt, efter att han avslutat sin karriär 17 matcher in på säsongen 2008-09. Numret har ej använts efter att förtjänstfanan hissades.
       
2010-02-27 Per Lundqvist

8

 
Förtjänstfana för ”Järnmannen” som sällan missade en match och var en av MoDos giftigaste målskyttar och viktig pjäs i det första SM-guldet 1979. Numret har använts av två spelare efter att fanan hissades.
       
2011-12-28 Anders Hedberg

16

 
Underbarn som blev föreningens första proffs i Nordamerika. Sedermera General Manager i Tre Kronor och ett flertal tjänstemannaposter i NHL-organisationer. Numret har ej använts efter att fanan hissades.
   

 

 
2012-12-30 Per Svartvadet

39

 
Mångårig lagkapten och ledargestalt. Avgjorde själv kvartsfinalserien mot Timrå och lyfte Le Mat-bucklan vid föreningens andra SM-guld, år 2007. Spelade med nummer 22 under sin första sejour i MoDo. Numret har ej använts efter att