Elitserien, Norra Ångermanland
1944-45


 
(Serien var inte en del av vare sig Svenska Ishockeyförbundets seriesystem, eller det år 1946 startade Ångermanlands Ishockeyförbund. Istället administrerades den av en tillfällig tävlingskommitté för ishockeyn inom Ångermanlands Idrottsförbund)

1 Alfredshems IK
2
 
2
0
0
 

11

4
4
2 Domsjö IF
3
 
0
2
1
 
6
9
2
3 Örnsköldsviks SK
3
 
0
2
1
 
8
12
2

Den absolut minsta och kortaste serie som Alfredshem/MoDo spelat genom åren, både sett till antal lag och matcher. Detta blev ett faktum pga att få föreningar kunde ställa upp på en hel serie under de svåra ekonomiska förhållandena under kriget, men även beroende på inkallelser till militärtjänstgöring för både spelare och domare i serien. Bara fyra av de totalt sex matcher som skulle spelas i serien finns det belägg för att de spelats, och därför ser tabellens kolumner här ovanför ganska magra ut, innehållsmässigt.

I Hockey-Sverige i övrigt denna vinter var ett stort samtalsämne läktarraset på Östermalms IP. Dåtidens stora hockeyborg för stockholmslagen var packad med sjungande och hoppande åskådarmassor under matchen mellan Hammarby och Södertälje när en hel sektion gav vika, vilket slängde ett 100-tal åskådare ut i fritt fall bland vassa avbrutna brädstumpar. Vad som kunde ha blivit en svensk version av den första Ibrox-katastrofen (år 1902, 26 döda) fick dock ett lyckligt efterspel med "endast" ett 40-tal lindrigt skadade.

Det går väl att notera att läktartypen, med träplankor monterade på stålramar, snabbt försvann från elitidrott med stora åskådarmassor i Storbritannien medan de i Sverige, fortfarande 60 år senare, är ganska vanliga i både ishallar och på fotbollsplaner. Det är ju bara det att de inte märks på allvar förrän det börjar stå mycket folk på dem. Det här var en utläggning som inte hade så mycket med tabellen här ovan att göra, men i ärlighetens namn så fanns det faktiskt inte så mycket att skriva om den heller.

<<<1943-44 | 1945-46>>>